Search This Blog

Loading...

Sunday, October 4, 2015

Sesi masakkk saja...

Dari jumaat malam sampai sabtu malam.... memasak jer...

First belajar buat roti dari resepi buku yang dibeli...
Alahai...


Tengok pada gaya menguli ini... rasa macam dah ok sangat... tapi rupanya sebab apa tah... tak naik dah tepung tu... naik skit jer... Agaknya terlebih uli kot... yis dah mati agaknya... Yer la... buat sampai dia betul betul tak melekat kat tangan... Satu setengah jam uli saja...



Harap masak jer la masa bakar nih...


Rupanya memang masak, tetapi keras kedekung... huhuhu... sedih !

Pagi Sabtu tu, buat pankek... anak cakap sedap la...

- Mama, kuih tadi tu namanya Dorayaki ker ?
+ Yer la kot.
- Mama buat la.. Kak ya suka makan.
+ Dah abis, sapa makan banyak sekali ?
- Doremon...
Isk isk isk... Org tanya lain, lain yg dijawabnya... 
itu ler... abang siap merajuk kalau tak buat lagi malam tadi... jadi buat jugak la.  Dah la nak cuba resepi yang lain, rupanya tak menjadi plak.  Terlalu gebus menyebabkan susah nak balik balikkan.  Sudahnya masuk dalam oven, buat cup cake jer...
Nak resepi ? Sila ke : http://myresipi.com/top/detail/16713
Resepi ini tak la mudah sangat... tetapi memang menjadi sebab senang nak balik balik dan juga memang dia sedap... tetambah bila taruk coklat cair tu...

Bahan-bahan ( 3 orang )

  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sk baking powder
  • 1 biji telur
  • 1 cawan susu segar
  • 3 sb gula
  • 1 sb minyak

Cara-cara

  1. Satukan tepung gandum dan baking powder
  2. Asingkan kuning dan putih telur. Pukul putih telur sehingga kembang dan putih. Dalam bekas lain, campur kuning telur,gula dan susu. Kacau sebati
  3. Masukkan minyak dan susu td dalam no1. Kacau hingga sebati. Kemudian masunkkan putih telur dan kacau secara kaup balik.
  4. Sedia untuk dimasak atas pan api sederhana besar.


Petang tu, kakak ipar datang ajar masak 

Bahannya mudah saja... dia uli pun nampak macam mudah jer...

Mulanya dia bancuh yis dengan air suam... tinggalkan...
Lepas tu dia masukkan tepung... lepas tu letak planta... gaulkan... lepas tu letak gula... gaul lagi... letak susu... gaul lagi... letak telur gaul lagi...  letak susu... lepas tu baru la barulah letak yis... dan uli... cara dia uli plak tu, sampai sebati, lepas tu dia banting banting tepung tu kat dalam mangkuk... mungkin kalau kita uli atas lantai saja, kita baling kat lantai ler kot... ekekeke...

lepas dia banting tu, dia rehatkan doh... sampai naik.  Cara rehatkan doh tu, letak dalam mangkuk tu, dan tutup kat atas mangkuk dengan kain lembab...

Lepas seketika (agak 15 minit kot), tengok naik banyakkkk ... lepas tu tumbuk tumbuk buang angin... rehat lagi 15 minit kot... lepas tu roti akan naik lagi... dan masa tu baru boleh buat ikut kreativiti kita... kalau lekat kat tangan, sapu tangan dengan tepung skit... worait jer... :)

Nanti la, kita try buat dan tulis proper skit caranya.

Masalah sekarang, apa nak buat dengan bread improver, softener dan shortening tu ???  Dalam bahan kakak ipar buat tu tak ada satu pun bahan bahan tu.  Skit punya banyak beli tu... tak kan nak buang saja ? Alahai...

Sabor jer la...

Sib baik tepung high protien tu dah tinggal dua tiga sudu dan tak sempat nak beli lagi... kalau tak, lagi membazir.  Itu pun tak tau apa fungsi tepung tu... alahaiiii lagi !





No comments:

Post a Comment