Search This Blog

Loading...

Sunday, January 12, 2014

Beli shower heater baru...

Buka sekolah tahun ini mencabar skit.  Rumah kat taman ni makin bertambah... tekanan air jadi slow pulak.

Sebelum ini kami pakai jenis tak ada pump... now kena la tukar...

Survey dua tiga kedai...

Katanya, jenama Alpha adalah yang paling baik untuk shower heater nih... ada juga jenama lain... macam joven, milux, gebees ker apa tah namanya...

So, aku rembat satu  jenis ini...

Sesi pemasangan...

Tadaaaaaaa... siap dah... 2 shower... senang skit anak aku dua orang tu (abang dengan adik mie) nak mandi... kalau tak, berebut dan berdiri terjegat gitu jer dengan air pelan dan satu shower...


Ini shower asal tanpa pump.  Masih ok... entah nak campak mana tah.  Bawak balik kampung la nampaknya.  Tapi, kami ada dua jenis yang sama macam ni.  Satu lagi kena cabut juga sebab wiring dibuat silap... pakai wire jenis murah menyebabkan shower rosak.

Sebenarnya bahaya kalau kita pakai shower yang tak betul cara pemasangan atau pendawaian... takut litar pintas... nanti ... isk... takut aku nak bayangkan...

Ok la.. setakat ni puas hati sebab air dah laju bila bila masa saja nak mandi...

Oh ya... aku dah tengok juga, shower yang biasa, kalau kita nak tukar yang jenis dua (rain shower dan shower biasa) lebih kurang macam yang alpha ni, harganya dalam RM200.  Mahalnyer kan ?

Harga Alpha tu dalam RM699 kot...  dan kena tambah 89 utk dapatkan warranty 4 tahun (default dia bagi 1 tahun saja) dan caj pemasangan kena RM80.00 ..

Tapi aku dapat murah skit sebab amik dia punya pakej RM589... dengan pemasangan percuma dan tambah 89 utk waranty.



Stress jer bila ingat nak tukar sana sini...



2 comments:

  1. umh saya xde shower
    penah gak baca yg kes suami isteri jepun yg menetap kat malaysia tu
    suami kena renjatan letrik oleh shower ni
    isteri dtg nak tolong pun terkena jugak
    anak kecik melalak sehari suntuk..jiran perasan nk report
    baru tahu laki bini meninggal,sedihnya
    dahlah duk negara orang
    psl shower, anak dia yatim piatu
    dah ajal dia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu ler ... sib baik tak jadi apa apa... memang pendawaian yang dibuat dulu tu tak ok... dah terbakar pun dawai dia... So, memang shower tu ada dua tak pakai ler nampaknya...

      Delete