Search This Blog

Loading...

Thursday, January 14, 2016

Update kakas dapur - Trio Steamer

Trio Steamer ni overall saya boleh bagi markah 60 % untuk kepuasan diri saya.

Kelebihan : 
1. Besar gedabak, boleh masak banyak
2. 4 segi, membolehkan loyang 4 segi masuk mudah
3. Ringan
4.  Ada timer
5. Tak perlu panaskan air sebelum masak.  Dia terus berwap... cepat agaknya
6.  Plastik telus, boleh tengok kek naik atau tidak... ekekeke...

Kelemahan : 
1. Ringan dan dibuat dari plastik yang mudah patah/pecah
2. Besar gedabak,  perlu ruang luas plak
3. Air masuk dalam kek... sebab dia berlubang lubang banyak tempat... huhuhu... kalau dia buat lorong dan lalukan air ke satu tempat, mudah skit...

Gitu la review saya...
...
Dok tersusun gini..  abis ruang kabinet dengan kakas masak.  Nak sorok ker tidak ? Hmmm... kalau sorok bawah, rasanya setahun sekali la guna, malas nak bukak !  Hmmm....


 
First time try.  Guna resepi kek coklat moist Chef Asma.  Rasanya macam biasa la... sedap... ekekeke... kan saya ni jenis suka makan kek coklat moist.  Teruk kan ?
 
Susun gini banyak banyak, lepas tu dia nitik air kat tepi tepi... masuk dalam kek cup tu... alahai... sabor jer la... Lepas ni mungkin masak pakai setingkat jer.  Tak praktikal la pakai dua tingkat nak masak skit jer pun kek... bukan nak meniaga.  Cups cake tu boleh susun dua lapis, tak perlu pun sampai dua lapis kukus ni.  Buat masuk air jer.  Nanti kita test tanpa dua lapis ni... dan letak tengah skit, kot dia tak masuk air... kan ?

Ini kek yang dah masak... sedap... lembut jer... masuk air pun masuk ler... ekekeke...


Test jer la ... bila tah nak masak lagi.  Marin tak sedap badan biarpun bahan nak buat kek dah ada.  Nak buat kek tiramisu...

Ini kotak masa baru sampai.  Semangat masa ni...


Ini kek yang dlm rancangan nak buat guna trio nih

 
Oleh kerana banyak space dah pakai utk Trio dan macam, terpaksa la kita buat dua tingkat oven nih.  Lagi pun, dekat sangat dengan dapur... itu memanaskan mixer ... ekekeke...

Nanti kita kasi cantik skit...

No comments:

Post a Comment