Search This Blog

Loading...

Friday, September 11, 2015

Kek Coklat terlebih manis...

Semalam try buat bancuhan dengan resepi ini


KEK SPAN COKLAT

Resepi Oleh : Chef Amer Hamzah
Rujukan : Majalah Saji

Bahan :
4 biji telur gred A
180 gm gula halus
150 gm tepung kek
20 gm serbuk koko
70 gm air
5 gm baking powder ( 1 sudu teh)
15 gm ovellete
50 gm minyak jagung
1 sudu teh esen vanilla ~ cari yang oil base


Mula-mula satukan, tepung kek, baking powder dan serbuk koko kemudian di ayak. Kalau rajin ayak 3 X kalau rasa macam nak cepat sekali pun ok!

Masukkan semua bahan ke dalam mesin pemutar kecuali minyak jagung
Kemudian putar dengan speed perlahan dulu.
Mesti ada yang tanya kenapa speed perlahan..?
Cubalah guna speed laju.. pasti berbedak muka tu nanti hihi ^_^
Speed perlahan untuk ratakan dia dahulu.. supaya tepung tu tak berterbangan..
Bila nampak dah bersatu, tukar speed laju dan putar hingga ringan dan gebu.
Jangan putar lama sangat ya.. sampai dia dah gebu aje.. kalau lama nanti lepas bakar kek turun

Bila dah gebu, tutup mixer.
Tuangkan minyak dan kaup balik dengan spatula aje.. hingga rata
Jangan lama-lama tau kaup balik.. sampai rata minyak tu aje..
Kemudian tuang di dalam loyang  8 inc yang kita dah lapik dengan kertas kek dan kita dah sapukan butter sekelilingnya.
Bakar di dalam ketuhar yang kita dah panaskan 15 minit awal pada suhu 170C
Ingat oven kena panaskan 15 minit awal dengan menggunakan api atas dan bawah
Bakar selama 30 ~ 35 minit

Kredit : http://www.azlitamasammanis.com/2014/08/kek-asas-3-kek-span-coklat-yang-mudah.html


Aku yang jenis malas ni siap ayak jugak tepung ikut yang dia cakap tu (kebetulan tepung kek ada 150gm... perabiskan ajer la).  Lepas tu masa sukat gula tu, aku rasa... 180 terlalu banyak, maka aku kurangkan jadi 150gm saja.

Memang gebu gebas.... kalau ikut semua step dia bagi...

Tetapi... ada tetapinya.... dengan sukatan 150gm gula pun masih manis... terlekat lekat kat tekak... kalau 180gm, mau kena kencing manis.

Jadi, next time, kena ikut resepi Sheila Rusli tu, guna 100gm gula sahaja yer makcik makcik.

Itu jer aku nak share hari ini.  Gambar lupa nak amik... hahaha...


No comments:

Post a Comment