Search This Blog

Loading...

Monday, September 7, 2015

Cheese cake gebu ....

First time buat kek keju yang resepi penuh dan menjadi, kelakar pula rasanya.  Bimbang bila lihat kek macam nak penuh bekas, nanti dia tumpah...

Rupanya sampai sudah dia tak tumpah... elok jer naik gebus...

Resepi asal sila rujuk : https://plus.google.com/u/0/102194545226220032468/posts/Fuyg2fwoTGG?pid=6185254703290082338&oid=102194545226220032468


  
Peringkat dia nak naik...


Ini bila dah masak dan naik penuh.


Dah angkat...


Lama skit, dia turun balik... hahaha... ingatkan gebus tinggi sampai sudah.  Rupanya dia turun semula. 

Note : Jangan putar lama sangat ya.. sampai dia dah gebu aje.. kalau lama nanti lepas bakar kek turun.  Mungkin sebab terlebih putar la ni menyebabkan kek turun semula... hehehe


Parut cheese

Pemarut cheese ... murah dan kecik jer !

Ini selepas selesai...


Ini kejadian selepas belah...

Dalam masa beberapa minit, abang dah makan 3 slice... huhuhu...

Pagi ini hanya tinggal skit jer dalam peti ais...



Ini kek yang kak ya bawa ke sekolah utk kawan kawan sempena birthday dia hari ini (7 Sept 2015). 

Selamat hari lahir kak ya.  Semoga menjadi anak yang baik dan berjaya dunia akhirat.


Ini first time buat kek cheese... frust gila... hahahaha...


Lepas ni nak try kek ni plak : http://www.azlitamasammanis.com/2014/08/kek-asas-3-kek-span-coklat-yang-mudah.html

Petua petua ada kat : http://www.azlitamasammanis.com/p/blog-page.html

2 comments:

  1. happy birthday kak ya..

    aduh kak.. bila la semangat baking saya nak datang balik.. oven pun dah sorokkan.. birthday anak2 semua kek tempah je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih rai...

      Akak mula suka memasak bila semangat tengok orang masak roti. Jadi try try la masak kek sebab masak roti tak ada mixer / bread maker. Now, dah ada semua bahan (pakai mixer jer, bread maker tak beli) dan segala makneka tepung dia (susu uht pun dah abis... kena beli lain... anak pi minum padahal skit punya besar kotak dah beli !)

      Tengok la ujung minggu ni. Mungkin buat kek coklat span dan meroti skit dulu (try separuh adunan).

      Kalau rai ada resepi bagus buat roti, share la yer !

      Delete