Search This Blog

Loading...

Monday, June 15, 2015

MOL ... baja buatan sendiri...

Aku telah belajar kaedah buat MOL ni, masalahnya, pokok aku dari segar bugar gini... jadi kecut... huhuhuhu...


Pokok masa segar...

Pokok selepas disiram dengan MOL... 

Kesilapan besar aku, pi siram dengan MOL tanpa cairkan dulu.  MOL perlu dicairkan dalam 1:100 atau 5ml : 1L air...  bergantung pada jenis pokok.

Alahai... stress kan ?

Pokok lain yang jadi mangsa adalah KESUM... terus mati... huhuhu... sedih betul.  Dah la susah betul nak idupkan... dah idup pi siram dengan MOL pekat, terus KO.  



MOL selepas dibotolkan...

Kaedah buat MOL... satu bahagian sampah dapur dengan satu bahagian gula merah...

Letak dalam bekas gini, tunggu sampai dua tiga minggu... lebih lama lebih baik...

2 comments:

  1. laaa.. macam nampak post akak kat group jom tanam sendiri tu.. gambar ni la.. saya pun ada komen situ semalam.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe... nama apa yer ? Tak perasan dan tak kenal mana satu. Nanti say hai dan inform ler... kita friend friend... kalau nak request pun, perkenalkan diri... akak tak accept semua orang... Semalam akak batuk dan tido seharian... masuk sekejap sekejap jer... terlepas banyak tapi malas dah nak reply satu satu...

      Delete