Search This Blog

Loading...

Sunday, December 15, 2013

Review keter Myvi...

Kereta aku dah sampai petang Khamis.  Hingga hari ini, masih ada plastik... tak bukak lagi... hahaha... semangat betul.

Semalam dah bawak pegi Kuala Ketil... menayang kat adik beradik.  Ingatkan nak bawak mak merasa naik kereta baru, tapi Kak Ani plak sampai rumah Kak Mar, jadi, biarlah mak bermesra dengan anak dia yang jauh tu dulu.  Hari ini atau esok, mungkin Kak Ani juga mai sini.

Selasa nanti kami nak balik Tepen, jengok rumah sendiri dan juga makan buah... HEHEHE... MUSIM BUAH... JANGAN TAK TAU PULAK !



Myvi 1.3 

Myvi 1.5 
Review plak...
Aku ni tak pandai sangat nak preview lengkap... tapi sebagai pemandu yang dah memandu 3 jenis keter... (3 jer ? Hahahaha !), aku bagi la skit yer...


Dari segi kelebihan dan kekurangan berbanding VIVA, boleh rujuk SINI.

Aku bagi preview dari segi aku dok depan dan memandu la...

Perasaan bila memandu Myvi ni, tetambah yang baru... adalah rasa RIAK .... hahahaha...



Sebenarnya, rasanya seperti bawak Wish... dok kat depan, kita rasa lebih tinggi dari Wira.  Wira rasa macam rendah sangat... (tempat duduk dengan lantai).

Perbandingan dengan kancil ?   Errrr... lama sangat aku tak bawa kancil... sampaikan, kalau bawa kancil tu, boleh mati sendiri kereta.... hahahaha... (dah tak reti nak bawa keter manual !)

Itu jer la keter yang aku biasa bawa.

Perbezaan lain... keter Myvi aku ni pikap slow skit la berbanding Wish tu... huhuhu... (betul la tu... dah 1.3 jer... !).  Aku nak berlagak nak memotong orang pun rasa macam malu malu skit... hehehe.... press minyak lebih skit, RPM dah 3... Kalau Wish tu... dok takat 2.5 lagi...

Minyak pulak... dari Khamis lepas, aku pakai yang Perodua bagi lagi... so, aku tak pernah boh minyak sendiri lagi la...

So, korang jangan pakai la review aku nih...

Satu lagi yang akhir... bila bawa Myvi ni... tetambah yang baru... kita rasa... rasa macam comel jer... HAHAHA....

Perbezaan lain dengan keter Wish dan Wira yang biasa aku bawak ni (kereta kami la... kereta orang lain aku tak tau) adalah kuasa break mencengkam nih.  Kalau bawak wish atau wira, kiranya aku ada kuasa break la aku cakap kat anak2 aku... bila sampai bumper jer, tersengguk mereka aku buat... hahaha... Now, pakai Myvi, kuasa break dah tak ada... dia akan break slow motion jer... tak tau la sebab keter baru ker apa...

Satu jer yang tak best bawak keter Myvi baru nih... Perodua jangan saman aku plak.  Ini kenyataan nih.

Aku bawak keter tu pukul 12 tengah hari... panas betul tangan dan peha aku...

Kenapa ? Sebab Tinted tak pasang lagi... huhuhu...

Bila tah nak pasang... tak tahan tangan aku dipancar cahaya matahari...





Posted by Picasa

6 comments:

  1. wah akak... keta baru....

    selalu lela drive wish pegi keje, tapi kadang kadang bawa kelisa, memang ada banyak perbezaannya akak... kalau bawa kelisa orang macam buli je, potong kita sana sini... tapi kalau bawa wish... keta kecik macam takut le nak potong dan buli :)

    kat highway bawa wish smooth je drive, naik kelisa... bergegar stereng bila potong.. . tapi lela suka kelisa, comel :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe...
      Kelisa akak tak pernah bawak... rasanya naik pun tak pernah.
      Rasa cam comel... lelaki tak comel kan kalau bawak keter kecik ?

      Delete
  2. sy nak review apa ye?
    GEN2
    telan minyak.huhu

    ReplyDelete