Search This Blog

Tuesday, October 25, 2016

Resepi Kek Span Kopi

Nak try buat la.. teringin...
 

Resepi Kek Span Kopi




Bahan-Bahan:

125g tepung self raising flour (Boleh guna 125g all – purpose flour + 1 sudu teh serbuk penaik, ayakkan sekali)
15g ovellate
125g gula kastor
5 biji telur gred B
40g air
7og minyak masak/jagung/butter cair
1 sudu teh kopi paste/kopi oil/nescafe

Bahan Buttercream –

350g creamwell
150g butter
100g icing sugar (ayak)
1/4 cwn susu pekat

Cara Membuat:

1. Panaskan oven terlebih dahulu. Suhu 170°C selama 10 minit.

2. Dalam mangkuk, satukan ovellate bersama gula sehingga sebati dan rata.

3. Masukkan telur dan tepung bersama bahan di atas tadi. Pukul sehingga gebu untuk lebih kurang selama 5 minit.

4. Perlahankan mixer, masukkan air serta serbuk kopi. Pukul lagi sehingga gebu.

5. Perlahankan mixer, masukkan minyak masak. Pukul lagi sehingga rata dan kacau pula dengan spatula/senduk kayu.

6. Tuangkan adunan ke dalam tin pembakar yang telah dialas dengan kertas minyak dan bakar pada suhu 170°C selama 35-40 minit atau sehingga masak.

7. Sementara itu, buat buttercream. Campur semua bahan. Putar sampai kembang & gebu. Minimum putar selama 5 minit.

8. Setelah kek masak, keluarkan dari loyang. Biarkan sejuk sebelum disapu topping buttercream. Pastikan kek betul-betul sejuk sebelum disapu buttercream.


Kredit : http://resepibonda.com/resepi-kek-span-kopi/

2 comments:

  1. Beberapa tahun lepas rajin baca blog ni. Lama betul dah tak singgah. Dah besar anak-anak akak. Btw sukanya tengok gambar makanan-makanan ni. Terliur! :D

    ReplyDelete
  2. Terima kasih sebab singgah... FYI, try buat kek atas tu, tapi tak jadi... ekekeke... sedih betul... sebiji masuk tong sampah. Dia jadi macam bengkang terus... sakit tuh di sini rasanya...

    ReplyDelete