Search This Blog

Loading...

Sunday, October 21, 2012

That means atau thats mean ?

Aku pi majlis MOA tadi, jadi... kena la pakai baju kurung... kalau tak, jangan harap sangat la aku nak pakai baju kurung sekarang nih... Marin aku timbang, berat aku 50kg... entah betul entah tidak penimbang aku tu... nanti kena beli penimbang digital la...

Jarang dah nak pakai baju kurung... ini le sekali sekala...

Si bos aku tu ngutuk aku lagi tadi... kata blog aku utk orang 18 tahun ke atas... aku cakap, utk orang dah kawin... (aku maksudkan tak mau bagi dia masuk, sebab bicara dalam ni hal orang kawin jer !) 

Perasan comel... hahaha...  
 

Aku kerja dengan dia la sebagai bos aku/client atau apa apa la.  Dia ketua projek nih... orang KPT... Prof Y..

Berbalik kepada tajuk, semalam ada orang beritahu aku... orang melayu/orang yang tak terer English biarpun dah ada PhD berlambak.  Boleh kenal secara sepintas lalu... contoh bila mula buat ayat... Thats mean atau Its mean.... salah yer yer puan puan mula ayat gitu... mean tu maksud yang tak bagus... tapi patutnya it means / that means... gitu la lebih kurang... so, jangan buat ayat gitu lagi lain kali... nanti nampak kebodohan plak...

'That means' = itu bermakna.... bla bla bla... kan biasa kita guna... entah entah aku pun sama... hehehe... tapi tak apa, aku tak ada PhD... dan aku pun bukan teacher English...



Posted by Picasa

9 comments:

  1. Kena tgk video clip oh my english hanis zalikah ni.. Cepat carik kat youtube

    ReplyDelete
  2. Dah semak, memang ada la ... siap ada orang komen tak positif pada dia... hmmm...

    ReplyDelete
  3. Saya pun notice ramai yang keliru pasal benda ni, maybe terikut2 i.e dengar je tapi tak banyak membaca dalam English. Lagi satu dateline dan deadline padahal terlalu jauh bezanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe... itu ler... tapi rasa macam malu plak bila student tegur lecturer yang ada PhD pun ada yang guna ayat kat atas... errr... maksudnya bukan budak gedik yang guna tau...

      Delete
  4. rampingnya akak..dh lama x pakai kebaya sbb tak yakin.huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pakai tak tau badan kita makin membesar... Tapi akak rasanya makin kurus kot... kecut abis kulit kulit...

      Delete
  5. pglmn sy selalu chinese la dok sebut 'thats mean' ni. maybe lidah depa lebih selesa dr sebut 'that means' ..that's mean = itu zalim. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe... entah la... Tapi bila dengar komen dari sorang student (arab) yang fasih english (dok sana 6 bulan)... dia kata nak gelak dengar lecturer sini sebut gitu... kita plak rasa macam nak malu... huhuhu...

      Delete