Search This Blog

Loading...

Wednesday, March 23, 2016

Resepi Nasi Mandy

Ini resepi TANPA menggunakan rempah yang dibeli siap ... boleh cuba siapa nak cuba.

Resepi di bawah belum siap diedit sepenuhnya.  Ada kerja nak dibuat.  Nampak macam mudah, tetapiiii... bagi orang yang tak kenal rempah ratus, sangat la sukar... ekekeke... serbuk safron pun tak tau yang mana satu daaaa....

Seperti yang diajar oleh rakan FB Shuriza Man Totto Chan

Bahan-bahan dan cara-caranya :

 1. Panaskan air dalam periuk besar

 2. Tomato,bwg sikit,garlic,cilipadi..blend..mcm dlm blender tuu

 3. Potong Bwg merah,cili hijau potong 2,buah pelaga,kayu manis,bunga lawang..tumis smua..
Tumis smp brown..naik bau elok..(bwg byk sikit yer utk tumis..yg blender x letak pn xpe..).
Bila bahan tumis tadi dh msk elok.. terus tuang bahan2 yg blend, masak jap..pastu tuang dlm periuk besar yg ada air tadi..

Boleh guna beras ini. Beras elok rendam dulu bg kembang) lebih kurang 3 ke 5 jam

 4. Pastu masukkan beras yang telah kembang bila air dh mendidih..Dh masukkan beras..perasakan garam..ikut lah kalau nak tambah aji@ chic stock.., X bbuh pn xpeBiarkan beras dlm air tu mendidih smp beras jd nasi..(air byk tau..smp membuak2)

5. Pas nasi dh msk elok..tuang dlm penapis..buang airnya..pastu masukkan nasi tadi dlm periuk..rice cooker pn xpe..tabur kismis..tuang myk..& tabur jer kaler kuning @ serbuk safron.. X payah kacau..Pastu bakar arang..letak atas aluminium foil..then ttp periuk tu..15 mnt api slow..ok siap..buka..buang arang tu then kacau...  Cantik elok : panjang2 kejadiannya

Tips :
1. Utk tidak perlu sukat air :
Mcm masukkan beras dlm sup. Air byk..la..mcm rebus kcg hijau. Nanti air yg tapis buang tu bole campur dlm sup yg rebus kambing @ ayam..sup jd sedap..pekat..
2. Arang
Bakar arang tu x perlu kalau akak msk dlm MAUFA (telaga utk msk nasi arab)
Nasi mandy ni kena ada bau arang..baru namanya nasi mandy..chef tu la bgtau..
Seketul kecik jer pn dh ckup..nk amik aroma original dia..
Kalau xde xpe..jadi jugak

Ayam/Daging dll :
Kalau kabsah..nasi msk skali dgn ayam..
Kalau mandy..ayam dia rebus..pastu sapu safron..ltak atas nasi @ atas jaring..lbeh kurang mcm 2 tingkat la..mcm periuk kukus..jaring& masukkan time nk bg kering   air tu..
Yg tu kalau msk byk..1 jam dlm mawfa..

Rebus ayam tu senang jer.potong bwg,garlic ketuk2 tomato,serbuk kunyit,sebuk jintan putih..rebus smua skali..dh msk sikit..kalau nk kabsah..ayam tu campur la msk skali ngn nasi..kalau suka mandy..ayam tu sapu safron @ kaler kuning..bakar jap dlm oven..siap..
Air lebih tapis nasi..campur air rebus ayam/kambing buat sup..

Sbnrnya senang..tapi byk step..
Bahan x byk pun

No comments:

Post a Comment