Search This Blog

Monday, January 23, 2017

Japan Cotton Cheese Cake

Kek ini sedap bagi anak anak saya.  Cuma saya kurang puas hati dari segi texturenya.  Mungkin sebab saya menggunakan susu + air.  Next time saya cuba gunakan fresh milk pula.







Menggunakan resepi ini untuk test.

Next time nak cuba resepi ini pula.

Resepi Japanese Cheese Cake

Bahan A
150gm cream cheese
100gm butter

1/2 cawan susu cair

Bahan B
telur putih 5bji
1sk cream of tartar 

1 1/2cwan gula icing
(putar bhan cmpai brtanduk)

 
Bahan C
5bji kuning tlur
100gm tpung srf(ayak dhulu)

 
Cara2:Masak cream cheese,susu cair n butter guna tknik double boiler api slow cmpai cream cheese sbti n xbrktul.Kmdian putar bahan B cmpai brtnduk..dlm bks laen pkul kuning tlur n 1sk ese vanilla pukul kmbng,msuk bahan A mix sbati n msuk tpung sdkit dmi sdkit sebati,lastly msuk bahn B guna kaedah kaub balik..dah sebati sumer bahan,alaskn dlm loyang 8x8 bulat yg dialas krts myk,bkar scra water bath suhu 160° 60min..Slmt Mncuba..



Resepi Japanese Sponge Cheese PASTI SEDAP (Resepi dari grop MAHN 😄)
Bahan-bahan :
70gram butter
70gram gula
70gram tepung gandum (diayak dahulu)
200ml susu segar
4biji telur (asingkan telur putih dan kuning)
5 keping slice cheese
Beberapa titis esen vanila
Cara membuat :
1) carikkan slice cheese kecil-kecil dan kemudian campurkan bersama susu segar
2) kemudian masukkan slice cheese bersama susu segar kedalam periuk, gunakan api perlahan dan kacau sehingga slice cheese tersebut cair.
3) kemudian masukkan butter dan kacau lagi sehingga betul2 larut.
4) tutup api dan biarkan sebentar
5) pukul putih telur bersama gula sehingga menjadi meringue (bertanduk)
6) masuk kuning telur kedalam bekas lain dan pukul kuning telur tersebut sehingga kembang
7) kemudian masukkan kuning telur tersebut kedalam adunan cheese tadi, kacau sehingga betul2 larut.
8) kemudian msukkan tepung sedikit demi sedikit dan kacau..pastikan adunan tidak berketul,
9) setelah semua betul2 larut dan x berketul baru masukkan meringue sedikit demi sedikit kedalam adunan tadi.
10) akhir sekali baru letak esen vanila
Cara bakar
1) sapukan keliling loyang dengan mentega, bawahnya letak kertas minyak.. Gunting ikut bentuk bekas tersebut
2) panaskan air untuk letakkan di bawah loyang tersebut
3) bakar dalam suhu 170darjah selama 20minit kemudian turunkan suhu kepada 140 selama 40minit.. (ikut oven masing-masing)

No comments:

Post a Comment