Search This Blog

Loading...

Thursday, December 3, 2015

Update Siling





Proses utk perbaik semua ini mahal juga.

Utk tukar Distribution Box (DB) switch (kat <= tukar) kepada MEM (besi) yang saya pun tak pasti... ekekeke... tu harga sampai RM1400.00.  Adeh adeh... mahal betul.  Sebelum tu, DB tu yang plastik dah terbakar... siap panggil orang TNB... dan mereka cadang pakai MEM sebab nanti tak la terbakar.

Sudahnya, bajet sudah ke laut lariknya.

Utk keseluruhan wirering adalah RM1,900.00

Utk Siling keseluruhan (pasang dan cat), harganya RM4,058.00


Jadi, bayaran utk siling sahaja (keseluruhan = siling, cat siling, wirering) adalah, 4058+500 = RM4,558.00

Masih lebih murah dari sebut harga kedua yang saya dapat... RM6K+ ....

Masih dikira bertuah juga la kan ?


Beli barang letrik plak (lampu dan kipas baru) dalam RM1000.00+ juga... sabar jer la kan ?


Rumah masih belum siap secara keseluruhan.  Langsir pun dalam plan nak tukar baru.  Yang murah murah jadilah... yang siap dah... yang ada kat NAGOYA ker kat mana mana...

Kan boleh la tukar selalu.  Beli mahal mahal, kena la tukar 10 tahun sekali... ekekeke...

Oh ya... Najmi dah umur 8 tahun nak masuk 9 tahun.  Jadinya, langsir tu umur lebih kurang Najmi.  Teruk kan ? Tak apa la... orang semekin memang kedekut... hari hari makan semekut... :p

Luahan skit...
==========

Saya sorang... dan buat kerja pejabat ... dan bos saya cuti bersalin... lepas tu saya boleh tanggung kerja, tapi ada kesilapan skit.. tak tau peraturan.

Saya nasihatkan pada staf yang mungkin nak tanggung kerja orang, baca peraturan pekeliling.  Kekadang mereka tak inform kita, menyebabkan masalah pada kita.

Lepas tu, saya dah tensen semalam, tak ada mood buat kerja, saya balik dan nak switch saya punya stress kepada sesuatu yang lebih bermakna... nak salurkan kemarahan kepada kerja kerja lain.

Baliknya, saya basuh rumah saya yang berselerak selepas tukang tinggalkan rumah... penuh dengan kapur putih putih... dan barang pun berterabur.

Kerah anak anak basuh dan buat kerja.  Anak anak mengadu lapar... tak boleh buat kerja.  Saya minta juga mereka siapkan, basuh dan saya akan masak selepas tu.

Lepas basuh luar, buat skit kat dalam... tapi saya memang sangat penat.  Hantar mesej pada somi, minta dia belikan makanan siap sebab saya penat.  Dia cakap dia tak tau balik pukul berapa, mungkin lewat.  Saya minta dia makan siap siap kat luar, sebab saya dah penat.  Dia minta saya masakkan juga telur mata kerbau.  Memang kecik jer kerja tu.  Tapi... 

Tapinya, bila saya start masuk dapur... saya terpaksa kemaskan dapur yang berselerak... pinggan mangkuk, meja, lantai... bla bla bla.  Letih dengan hanya melihat sahaja... apa tah lagi dengan membersih semua tu.  Saya hanya fikir nak bersihkan diri dan berselimut rehat...  Penat kepala saya.

Apa pun, saya kesian pada anak anak.  Masuk dapur, bersilat kat situ pula.  Masak nasik goreng pataya tiga pinggan utk anak anak.  See, TIGA pinggan... maksudnya ada lagi sorang.  Oh ya... sorang lagi minta PANKEK.

Hmmm... lepas goreng nasik, saya buat pankek pula.  Selepas anak kenyang makan, saya suruh dia basuh pinggan di sinki.  Tapi yer la.  Masing masing dengki mendengki.  Penat betul rasa nak larik dari rumah jer.

Oh ya... bila penat dan stress tu, saya juga rasa lapar.  Tapi saya cuba bertahan.

Sedang saya goreng pankek, somi balik... dan marah marah sebab saya masih belum goreng telur dia... dia kelaparan.  Adoiii... stress saya.

Saya cuba siapkan cepat cepat... tetapi... mulut bertih somi saya tu macam macam dikatanya.  Memang dia kata pada anak, tapi saya ni pedih telinga... macam dikatanya pada saya.

Dia balik dia tak tahu macam mana anak... memang la sepatutnya mereka dah kenyang... tapi... isk... susah saya nak cakap.

Dia merajuk cakap macam macam... saya memang menjawab... dia marah marah lagi...

Lepas siap saya buat coklat cair utk makan dengan pankek, saya buatkan telur mata kerbau dan juga goreng ikan.

Hubby makan.... simple saja saya masak.  Saya hanya penat buat kerja... penat kepala.  Memang suami saya seorang yang simple... tapi lebih baik kalau dia tak berleter dan bantu saya siapkan kerja di dapur dari berleter tak berhenti... sakit kepala saya mendengar...

Gitu la kes semalam...

Sampai hari ini, stress saya masih belum hilang.

Tak tau la kalau hilang sat lagi...

Harap harap gitu la...

Saya penat, sebab tengah hari tu saya terpaksa uruskan dengan tukang... beli lampu... kipas... lepas tu serah pada mereka... lepas tu pulang balik lampu rosak... bincang itu nih...  Saya rasa patutnya itu bukan kerja saya...

Stress kan ?

Hmmm... sabar jer la.  Tentu ada hikmahnya...






No comments:

Post a Comment