Search This Blog

Loading...

Wednesday, March 4, 2015

DIY - sambungan kabel wayer

Sambungan dari  http://norizawani.blogspot.com/2015/02/diy.html



Bila dah buat aritu, sambung lagi panjang tuk ke lampu... menyebabkan sambungan dari lubang lubang kecik tu nak tercabut dan tercabut pun satu.

Aku ambil keputusan utk buat semula.

Aku ikat simpul dalam tu... dan cucuk semula wire wire berbesi tu dalam lubang kecik kecik tu.  Tapiiii... aku lupa kat mana nak cucuk.

Hahaha... sudahnya terus blackout satu bahagian rumah kami.

Tak apa... pengajaran yer.  Nak DIY ni kena try and error...

Refer semula ke http://hussinmamathardware.blogspot.com/2011/03/cara-membuat-penyambung-wayar-wire.html

Untuk pengetahuan, kat lubang lubang tu ada label kecik.  Kena jegil skit mana utk lihat.  Aku pun tak nampak awal awalnya.

Ada tulis N ... maksudnya kena letak wire warna Biru

Ada tulis L ... maksudnya kena letak wire merah/coklat

Ada image macam laut ker apa tah ... maksudnya kena letak wire bumi... kaler hijau


Jadi... selamat berjaya !!!!

Kalau tak berjaya... try ubah lagi yer...  Kalau terpadam lampu tu dan black out... pegi jer kat papan switch, tolak ke atas semula mana mana switch yang ter OFF tadi...

Kalau ada siapa tahu apa maksud N, L dan tanda macam air laut tu, boleh la share !

Updated :
-----------

L - Live... wire warna merah/coklat
N - Neutral... wire warna biru
E - Earth ... bumi... wire warna hijau.


Gitu la yer....

No comments:

Post a Comment